Ahir, dimecres 27 de març a la tarda, a través de les xarxes ciutadanes, es va informar sobre la troballa d'un gat mort dins d'un contenidor.
Després de fer la consulta al veïnat i a la ciutadania a través de les mateixes xarxes i sense haver aparegut la persona propietària de l'animal domèstic, aquest matí els serveis municipals han procedit a fer-ne la recollida i portar-lo a la clínica veterinària. S’ha comprovat també que no es tracta d’un gat de cap colònia gestionada per l’Ajuntament (aquests porten xip i una petita marca a l’orella quan ja han estat esterilitzats).
Amb l'entrada en vigor de la nova Llei estatal de protecció dels drets i benestar dels animals, sorgeixen diverses qüestions de la seva afectació al dia a dia de la tinença d'animals.
És molt important que tota la ciutadania, convisqui amb animals de companyia o no, sigui coneixedora dels articles d’aquesta llei, en tant que els animals formen part de l’entorn i la comunitat, d’una manera o una altra, i tenen els seus drets, així com les persones.
Recordem que l'enverinament o qualsevol altra forma d'atemptat contra la vida dels animals és una infracció molt greu de la llei i, segons regula l’ordenança municipal, pot ser sancionada amb multes d’entre 2.000 euros i 20.000 euros.
Qualsevol veí o veïna que tingui problemes de convivència amb animals que viuen al carrer poden informar a l'Ajuntament per mirar de trobar una solució i evitar situacions que posin en risc la vida dels animals i la salut de les persones.
Quines obligacions tinc com a posseïdor d’un animal?
Consulteu-les aquí: TÍTOL II: Tinença i convivència responsable amb animals de la Llei 7/2023
És obligatori censar el meu animal de companyia?
Si, les persones propietàries o posseïdores d’un gos, gat o fura heu d’inscriure obligatòriament l’animal al registre censal municipal, dins el termini màxim de 3 mesos a comptar des de la data de naixement i de 30 dies a comptar des de la data d’adquisició d’aquest o de canvi de residència.
La identificació amb microxip i el cens municipal són obligatoris a tot Catalunya. Un cop identificat l’animal es dona d’alta al Registre General d'Animals de Companyia de la Generalitat de Catalunya (ANICOM).
Què cal fer en cas de mort del meu animal, baixa per canvi de municipi o residència o modificació per canvi de propietari?
La persona propietària d’animals domèstics estarà obligada a comunicar a l’Ajuntament, la mort de l’animal, cessió, canvi de residència de l’animal, canvi en el sistema d’identificació, així com qualsevol altra modificació de les dades que figurin en el cens, en el termini de 30 dies des que s’hagi produït.
La sostracció, pèrdua o desaparició de l’animal s’ha de comunicar al servei competent de l’Ajuntament en un termini màxim de 48h des que es tingui coneixement d’aquests fets, de manera que quedi constància.
La mort de l’animal s’haurà d’acreditar mitjançant certificat veterinari o de l’empresa incineradora. La cessió o canvi de propietari de l’animal s’haurà d’acreditar mitjançant el document d’identificació emès per l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia.
A on puc presentar les sol·licituds dels tràmits referents al meu animal de companyia?
Pots presentar les sol·licituds dels tràmits referents al teu animal de companyia:
En línia a la Seu electrònica de l’Ajuntament d’Òrrius.
Presencialment a l’ Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC).
Què cal fer si trobo un animal abandonat (gos, gat o fura)?
Si trobeu un animal perdut o abandonat cal trucar a l’Ajuntament: 937971455 en horaris d’oficina o als Agents Rurals al 93 561 70 00.
Si l'animal porta microxip i està censat a Òrrius es contactarà amb la seva família.
Si l’animal no porta microxip, l’Ajuntament trucarà al CAAD Maresme perquè vinguin a fer la recollida i, en cas de recuperació, caldrà que la família propietària pagui les taxes corresponents a la recollida i a l’estada de l’animal.
Què cal fer si trobo un animal ferit?
Si t’has trobat un animal ferit de fauna autòctona, cal portar-lo a algun centre de fauna del
Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat o a una clínica autoritzada per a la recollida. A Mataró és l’ Hospital Veterinari del Maresme del Camí de la Geganta, 113 tel. 93 799 41 02.
En cas de dubte truqueu als Agents Rurals: 93 561 70 00.
Què cal fer si trobo un animal mort a la via pública (gos, gat o fura)?
Truqueu a l’Ajuntament en horari d’oficines (Dl a dv de 9 a 13h): 937971455 o als Agents Rurals: 93 561 70 00.
El servei corresponent es farà càrrec de la recollida:
Què cal fer si el meu animal de companyia ha mort a casa?
T'has de posar en contacte amb el teu veterinari, perquè procedeixi al tractament del cadàver de forma adequada i expedeixi un certificat de la mort. Has de presentar la sol·licitud de baixa al cens municipal.
Què son les colònies de gats comunitaris?
Una colònia controlada de gats urbans és un grup de gats esterilitzats que conviuen en un espai públic. Està demostrat que el control de les colònies és el millor sistema de reduir la població de gats, tot i que, per altra banda, els abandonaments creixents de gats domèstics a la via pública no facilita aquesta tasca.
Es recorda que està prohibit l’abandonament d’animals a la via pública es considera una infracció molt greu de la llei i, segons regula l’ordenança municipal, pot ser sancionada amb multes d’entre 2.000 euros i 20.000 euros.
Per controlar la població, les entitats col·laboradores i l’Ajuntament d’Òrrius apliquen el mètode CER (captura-esterilització-retorn).
La finalitat de les colònies de gats és tenir-los controlats en un punt concret. Per això, és molt important que ningú els alimenti fora de les zones controlades.
Només tenen autorització per alimentar dins els punts de control les entitats o voluntàries assignades per l’Ajuntament.
Està prohibit deixar menjar en punts no autoritzats i no es poden generar colònies noves. Tampoc es pot deixar menjar en zones sensibles, com centres educatius, esportius, àrees de joc infantil, zones de restauració, etc.
Els gats i les gates controlats porten xip i una marca a l'orella i no s’han d’agafar ni tocar.
Els gats són una espècie territorial i cal garantir que puguin viure al seu entorn, mantenint-los al seu hàbitat. Malgrat que una colònia canviï de lloc, cal tenir en compte que, quan hi ha un buit territorial, altres individus l’ocuparan.
La reubicació o el desplaçament de gats comunitaris està prohibida, tret d’algunes excepcions, i, en cas d’haver-se de produir, preservarà el benestar dels gats comunitaris i les colònies felines i es realitzaran sota supervisió veterinària i previ informe preceptiu de l'òrgan competent de la comunitat autònoma sobre el compliment de les condicions de protecció de la biodiversitat on es valoraran les situacions descrites a les lletres a), b) i c), es justificarà la necessitat de retirada o desplaçament i es valoraran i planificaran les opcions més adequades per als gats. En el cas de la lletra d), la valoració de la situació descrita la realitzarà l'òrgan competent en la matèria:
Excepcions per a la reubicació d’una colònia:
Quan la ubicació actual...
a) Sigui incompatible amb la preservació de la seva integritat i la seva qualitat de vida.
b) Suposi un impacte negatiu per a les condicions de biodiversitat en espais naturals protegits i en els espais de la Xarxa Natura 2000.
c) Suposin un impacte negatiu per a la fauna protegida.
d) Suposin un risc contra la salut i la seguretat de les persones.
Les accions de retirada per a la reubicació o desplaçament en un altre espai
I si no soc persona alimentadora autoritzada?
Si veus una colònia de gats, no els alimentis, ja existeixen persones autoritzades per a fer-ho.
Si ets propietari d’una finca o habitatge i alimentes i tens cura dels animals, també en seràs la persona propietària i responsable i hauràs de complir amb totes les obligacions legals respecte la tinença responsable.
Si estàs interessada en col·laborar en la gestió de les colònies de gats comunitaris, posa’t en contacte amb l’Ajuntament.
Per a més informació:
Nova llei de benestar animal
Reglament municipal de mesures per fomentar i garantir el civisme i la convivència ciutadana a l’espai públic