Presentació de l'exposició fotogràfica "El jaciment del poblat ibèric de Céllecs” dins els actes de Festa Major

Divendres, 26 de juliol de 2024

Dissabte 27 de juliol a dos quarts de dotze, a la Sala de Plens de l'Ajuntament, es durà a terme una breu presentació de l'exposició relacionada amb la "VI Campanya d'excavacions del jaciment del poblat ibèric de Céllecs”, a càrrec de l'Associació Laietània Arqueologia i Patrimoni (LAiPat).

Amb motiu de la Festa Major d’Òrrius que se celebra entre els dies 26 i 29 de juliol, els membres de l’Associació Laietània Arqueologia i Patrimoni han preparat una xerrada i exposició de fotos el dissabte 27 per donar a conèixer els resultats de la recerca dels últims anys i també el futur d’un projecte d’envergadura cada cop més gran.

Durant el mes de juliol s’han desenvolupat els treballs arqueològics al Turó Gros de Céllecs (Òrrius, Maresme) a càrrec de l’equip de recerca Laietània, Arqueologia i Patrimoni (Laipat). Els treballs s’han centrat a identificar les diferents fases d’ocupació del poblat, així com la seva cronologia i el tipus de poblament.

La campanya s’emmarca dins un projecte quadriennal de recerca sota la direcció del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que pretén estudiar l’evolució del territori laietà en època ibèrica fins a la seva dissolució amb l’entrada dels romans, fomentant excavacions en diversos jaciments i realitzant prospeccions sistemàtiques amb la correcta documentació de nous indrets encara per explorar.

Les excavacions es duen a terme gràcies a un equip d’arqueòlegs que realitza cada estiu una campanya d’excavacions al jaciment ibèric del Turó Gros de Céllecs amb voluntaris i estudiants de les diferents universitats catalanes. A més, rep el finançament de l’Ajuntament d’Òrrius que facilita l’allotjament i la manutenció dels estudiants al municipi, però també del Parc de la Serralada Litoral que col·labora econòmicament amb la consolidació de les estructures i l’adequació per les visites per la futura museïtzació.

Els resultats d’aquest any permeten afirmar que Céllecs va tenir dues ocupacions molt diferents: la primera, situada al vessant sud del turó amb una bateria de cases sense emmurallar i que fou abandonat a finals del segle IV aC; el segon, en canvi, es caracteritza per la construcció d’un mur perimetral i una bateria de cases adossades a l’interior formant el que es coneix com a vila closa o d’erola. Aquesta segona fase ocupa tot el segle III aC i s’assenta sobre les antigues cases de la primera ocupació.

L'exposició fotogràfica es podrà visitar durant els matins des de divendres 26 fins al 2 d'agost a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Darrera actualització: 26.07.2024 | 18:39